2 Mart 2012 Cuma

Davranış sorunları

DAVRANIŞ SORUNLARI


Belki yavrunuzun uzmanlaştığı alanda davranış sorunları olduğunu fark etmişsinizdir. Bazı yavru köpekler yaramazlıklarını nereye yöneltmek istedikleri konusunda bir tercihi varmış gibi görünür. Bu bölümde, durdurmak istediğiniz bazı özel yavru köpek davranışlarıyla uğraşmak için fikirler hakkında konuşacağız. Yavrunuzun iyi davranışı öğreneceğini umabilirsiniz ve ummalısınız da!
Çoğu davranış sorunu sıkıntıdan ve yalnızlıktan kaynaklanır. Size, evde olduğunuz her gün yavrunuzla zaman geçirmenizin ve onu evde ve bahçede yanınızda bulundur-manızın önemli olduğunu söylememizin nedeni budur. Evde olmadığınız zaman yavru evde yalnız bırakılmamalı, bir kafesli kutuda, küçük bir yavru köpek-korumalı odada veya dışarıda bir kafeste olmalıdır. Köpek eğitmeni hakkında bilgi vermeye devam edecek olursak;


Davranış Sorunlarının Önlenmesi

Yavru, yetişkinliğe ulaşana kadar bir kaç sorunlu davranışı dikkatinizi çekmez. O zamana kadar sorunla uğraşmak daha önceden onu önlemiş olmaktan daha zordur. Yavru köpekliğin daha erken dönemlerinde sorunlu davranışlar ortaya çıktığında onlarla ilgilenmeye hemen başlayın. Boş vermeyin ve onların kendiliğinden kaybolacağını sanmayın, çünkü büyük ihtimalle daha kötü olacaklardır. Neyse ki, sorun önleme taktikleri çok kısa zaman alır ve yavrunuzla zaten geçirdiğiniz etkinlik zamanıyla kolayca birleştirilir.

Yemek Tabağını Koruma
Tüm aile bireyleri yemek-tabağı egzersizi üzerinde şu veya bu zaman çalışmalıdır. Bu egzersiz sadece yavrunuzu, yemeğini korumasını önlemekle kalmadığı gibi yüzüne yaklaşan ellere de alıştırır. Ailede çocuklar varsa bu çok önemlidir.
Yavru köpeğiniz yerken yapabileceğiniz üç şey vardır. Tabağına gelip giden elinize alışana kadar birer birer lezzetli küçük lokmalar koyarak başlayın. Yaklaşım bir tür özelliğe sahip olmalıdır, örneğin bir çiğ köfte veya bir parça sosisli. Siz onun, bir eli, yemek tabağında çok lezzetli olan bir şeylerle bağdaştırmasını istemektesiniz. Yemek tabağında elinizin olmasından rahatsız olmamaya başlayınca, kabına dokunun, yerinden oynatın. Son olarak, tabağını kaldırın ve tekrar indirin. Yavrunuz oyuncaklarını korumaya başlıyorsa ondan kemiğini veya oyuncağını alırken lezzetli bir lokma önerin. Bu, onu elinizi kabullenmeye şartlandıracaktır. Herhangi bir an hırlarsa enseden ciddi bir sarsmayı veya sirke fışkırtan şişeyi kullanın ve “Hayır!” deyin. Köpek eğitimi anlatımlarına devam ediyoruz.

Ayrılma Sıkıntısı
Yavrunuzu evde yalnız kalmaya şartlandırmak ciddi sorunları önleyebilir. Meşgul olmazsa, ayrılık sıkıntısı, genelde çılgınca havlama ve zarar verme olarak ifade edilen ayrılma endişesine dönüşebilir. Bu zarar verme durumu, aşırı durumlarda, mobilyaları hatta duvar ve kapıları da kapsayabilir. Yavrunuzu evde yalnız kalmaya şartlandırmak, büyüdüğünde bu sorunların önüne geçebilir. Periyodik olarak bu soruna sahip köpek sahipleriyle toplanıyoruz. Bu sıkıntıyla, çalışılması en kolay zaman olan yavrunun gençliğinde ilgilenerek önlenebilirdi. Aksi takdirde, köpeğin yetişkinliğe geçişine kadar gerçekten ciddi bir sorundur.
Eğer yavru köpeğiniz evinize ilk kez geldiğinden beri değişmez bir ilgi gördüyse ve sonra bir anda onda yalnız bırakırsanız; bir tecrit durumu yaşar ve bu, korku ve panikle sonuçlanır. Bu yüzden, yavrunuzun kendi kendineyken de rahat olmayı öğrenmesine yardım edin. Yavruya yalnız kalmanın normal olduğu öğretimi siz de evdeyken verilmelidir. Gittiğinizde, yavru küçük bir odaya ya da arka bahçeye bırakılacaksa, siz ev civarında çalışıyorken de onu ara sıra oraya koyun.
Beş dakikalık kısa ayrılma süreçleriyle başlayın. Sürecin sonunda geri dönmeye hazır olduğunuzda havlıyorsa, durana (en azından bir nefes arasına) kadar beklemeye çalışın, sonra kapıyı açın. Geri dönmenize kadar geçen süreyi yavaş yavaş arttırın.
Yokluğunuzu algılamasında bir etken de evi terk ederken ve sonra yavrunuza dönerkenki tavrınızdır. Onu yalnız bırakmak konusunda duygusalsanız ve suçluluk hissediyorsanız; bunu hissedecek, sinirli ve üzgün olacaktır. Onu, yokluğunuza şartlandırırken aynı zamanda varışlarınızın ve ayrılışlarınızın pratiğini yapın. Onu bırakırken duygusal olmayın – okşamak ve özel eğlence oyunu yok. Bu tip davranışları hemen sonrasında ayrılık takip ederse daha derin ayrılık üzüntüsüne neden olabilir. Ayrılışınızda kontrollü olun. Yavrunuzla konuşabilir ve ona ayrılıyor olduğunuzu söyleyebilirsiniz, sonra da ayrılın. Her çıkışınızda aynı sözü kullanın, örneğin, “İyi bir köpek ol; döneceğim.” Eve vardığınızda yavrunuzu sıcak fakat kısa süreli selamlayın ve kendi işinizle ilgilenin. Daha sonra, zamanınız olduğunda, bir oyun arası verebilir, yürüyüşe çıkabilir veya ne isterseniz onu yapabilirsiniz.
Evden ayrılma zamanlarınız rast gele oluyorsa ve her defasında birkaç saatten fazla değilse; yavrunun kafesli kutusu idealdir ve normalde sıkıntıya neden olmamalıdır çünkü o yavrunun inidir ve ona alıştırılmıştır. Fakat tüm yavru köpeklere daha uzun süreler için evde yalnız kalabilmeleri öğretilmelidir. Bir kaç saatten daha uzun bir süre için gidecekseniz yavru köpeğiniz için daha geniş, güvenli bir alan bulmaya çalışın. Pisleyebileceği ve dışarıdaysa havanın kötü olması durumunda sığınabileceği bir yerin varlığından emin olun. Köpek eğitimi hakkında bilgilere devam edelim.

Eşeleme
Burada sihirli bir cevap yok. Mükemmel görünen bir arka bahçeye sahip olmanız yavru köpeğinizin suçu değil. Tozun içinde koklamak ve eşelenmek, özellikle yavru köpekler için, doğal olarak yapılacak şeylerdir. Eşelemeye başladığında dikkatini başka bir şeye yöneltmek için her zaman dışarıda olamıyorsanız, istediği gibi eşelemesi için özgür olduğu bir alan oluşturun. Çimin diğer bir bölümünü eşelediğini gördüğünüz zaman onu kendi bölgesine götürün. Bazı yavrular özellikle kazılmaya başlanmış bir delik varsa veya zemin yumuşaksa kendi yerlerinde eşelenmekten hoşlanmayı öğrenecektir. Çoğu yavru köpek eşeleyerek büyür fakat bazı ergin köpekler tüm hayatları boyunca zaman zaman eşeleyecektir. Toprak serindir ve kemikleri gömmek, onlar için güçlü bir dürtüdür. Eşelemenin diğer bir nedeni sıkılmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder